de banner van de regenboog

Boek Liefde is een rebelse vogel

Samenvatting
HET EERSTE BOEK VAN MOUNIR ALS MOUNIR. 'Dit verhaal schreef ik niet, dit verhaal schreef mij.' Mounir Samuel Een psychologe met een midlifecrisis raakt gefascineerd door Zetá, een mysterieuze vrouw wier pad ze herhaaldelijk kruist. De ontmoetingen zijn het begin van een ingewikkelde liefdesverhouding, die de laatste zekerheden in het leven van de psychologe onderuithaalt. Zetá verliet op achttienjarige leeftijd haar ouderlijk huis en trok naar Spanje op zoek naar haar wortels, maar belandt daar in de schimmige wereld van illegalen en verboden liefde en ziet zich telkens opnieuw gedwongen op de vlucht te slaan. Terug in Noordwest-Europa blijkt ze grote geheimen met zich mee te dragen, die ze langzaam aan de psychologe prijsgeeft. Waarom kiest Zetá net haar uit om haar verhaal aan te vertellen, en wat is de ontknoping? Langzamerhand ontdekt de psychologe Zetá's drijfveren en waarvoor ze op de vlucht is, maar die zoektocht leidt ook tot een pijnlijke confrontatie met haar eigen leven. Maar welke gevolgen heeft het einde van Zetá's verhaal voor hun samenzijn? 'Liefde is een rebelse vogel' is een roman die dwars tegen de geografische en sociale scheidslijnen van de hedendaagse samenleving ingaat. Het verhaal voert de lezer in een niet-aflatend, razend tempo mee op een reis kriskras door het verscheurde Europa. Met de hartstochtelijke klanken van de opera Carmen op de achtergrond, verhaalt deze roman over identiteit, illegaliteit en ballingschap, schuldgevoel en boetedoening, over een liefde die zo sterk is dat ze de ziel verscheurt, over de rekbaarheid van geaardheid en geslacht, over wegvluchten en het aangaan van de diepste innerlijke conflicten. Ieder mens draagt een verhaal met zich mee, maar wie durft zijn ware gezicht te tonen? Mounir Samuel (1989), voorheen bekend als Monique Samuel, is opiniemaker, politicoloog en Midden-Oostendeskundige. Hij schreef voor De Correspondent, Trouw, NRC Handelsblad, en levert regelmatig bijdrages voor de Groene Amsterdammer, waarvoor hij fly-in-correspondent Midden-Oosten en Noord-Afrika is. Hij werd bekend als vaste tafelgast bij 'Pauw & Witteman' en schreef negen boeken. Voor zijn reisverhalen en reportages won hij de Dick Scherpenzeel Aanmoedigingsprijs voor grootste journalistieke talent van Nederland en Vlaanderen (2012) en de Lira Correspondent Prijs voor jonge correspondenten (2015). Dit is zijn romandebuut.

Recensie(s)
De titel vertelt dat het over liefde gaat, maar dat is één van de talrijke facetten van dit boek. Een psychologe – ik-figuur – wordt compleet van haar sokken geblazen als ze een mysterieuze vrouw ontmoet. Wat volgt is een zinderende liefdesrelatie. De psychologe raakt haar zekerheden kwijt, al was het maar omdat Zetá komt en gaat en weinig loslaat over haar leven. Daarover lezen we in verhalende terugblikken, steeds doorsneden door gebeurtenissen in het heden, via de ik-figuur. Het is lastig de roman in het kort uiteen te zetten, maar de sterk autobiografische achtergrond vertelt veel. Dat verklaart in elk geval de gedrevenheid waarmee het boek merkbaar geschreven is. De auteur (1989) was voorheen bekend als Monique Samuel, schrijver en opiniemaker, in Nederland bekend geworden tijdens de Egyptische revolutie. Samengevat zijn Samuels onderwerpen minderheids- en identiteitsvraagstukken. In deze roman gaat het over illegaliteit, verstoting, ballingschap, gender en vooral over moeilijke, onmogelijke liefde. Complex soms, maar van begin tot eind intrigerend. Een moedig, gedreven boek, passend in deze roerige tijd.

ISBN10 9491921258
ISBN13 9789491921254

Boek Zij en Haar

Samenvatting
Meisje houdt van meisje Twee jaar geleden is het al. Margaux verongelukte terwijl ze samen naar school reden. Toch is Eve haar beste vriendin nog niet vergeten. Zoals elk jaar legt ze bloemen op haar graf. Maar het leven van Eve gaat verder. Ze maakt nieuwe vriendinnen, tennist in een club, gaat naar school. Op de speelplaats brengen de blikken van Céline, een laatstejaars, Eve in de war. Als Tibo verliefd wordt op haar, laat Eve zich door hem inpalmen. Maar het klikt niet echt met Tibo, ze gaat met hem omdat ze denkt dat het zo hoort. Eve begint te twijfelen. Ze fantaseert meer en meer over Margaux. En dan zijn er nog de ogen van de knappe Céline... Inspiratie vond DIRK BRACKE in gesprekken met heel wat holebi-jongeren. Zij en haar vertelt het pakkende verhaal van Eve, die met veel moeite zichzelf durft te zijn. Een boeiende zoektocht van een tienermeisje naar zichzelf en haar geaardheid.

Recensie(s)
Ondanks dat de 15-jarige Eve verkering heeft met Tibo, merkt zij dat zij seksuele gevoelens krijgt bij de gedachte aan schoolgenote Celine. Eerst durft zij er niet voor uit te komen, maar Celine helpt haar daar overheen. Ze vertelt het haar klasgenoten en haar ouders die de mededeling als iets normaals accepteren waarna Eve met haar vriendin niet langer stiekem hoeft te doen en tenslotte gaat samenwonen met Celine. Huis- tuin en keukenverhaal waarvan alleen het thema, verliefd worden op iemand van dezelfde sekse, vernieuwend genoemd mag worden. Maar het feit dat er geen enkele weerstand is bij klasgenootjes en ouders doet weinig recht aan de realiteit. Veel aandacht gaat uit naar de seksuele kant: masturbatiescenes en vrijpartijen tussen beide vriendinnen worden vrijmoedig beschreven. Doelgroep is vooral het pubermeisje van 14-16 jaar. Storend is de verhaallijn over de inbraken die helemaal niets met het thema te maken heeft. De paarse kaft met twee opengewerkte gaten (de rondjes van het vrouwenteken) waarin de titel staat, is opvallend.

ISBN10 9059081234
ISBN13 9789059081239

Boek Mannenpakken/Vrouwenhakken

Samenvatting
De 25-jarige Milou stort zich na een relatiebreuk weer in het liefdesleven. Wat ze niet verwacht is dat ze tijdens een afspraakje met een man geïntrigeerd raakt door de lange benen van een vrouw. Ze is toch niet...? Of wel?

Milou trekt haar hoge hakken aan en gaat op pad. Bij iedere stap ontmoet ze meer vrouwen, leert ze haar vriendinnen beter kennen en ontdekt ze meer over de vrouw die ze zelf is.
Tijdens haar zoektocht stuit ze op clichés en botst ze tegen de liefde op. Maar dan ontdekt ze dat liefde op hoge hakken in het begin soms nog wat wankel blijkt te staan...

Mannenpakken/Vrouwenhakken is een bruisende en vernieuwende chicklit met een wel heel erg vrouwelijk tintje: het is de eerste Nederlandse en Vlaamse chicklit waarin het hoofdpersonage op vrouwen blijkt te vallen. Niet voor niets betitelde de media Mannenpakken/Vrouwenhakken daarom als de allereerste chick-on-chicklit.

Recensie(s)
De jonge Milou (25) ontdekt geleidelijk, na andere ervaringen, haar lesbische geaardheid. Ze ontmoet vrouwen, raakt verliefd en doet ervaring op. Deze zogenoemde chick-on-chicklit, geschreven in de ik-vorm, heeft alle bekende ingrediënten: belangrijk, veeleisend werk, vriendinnen, uitbundig winkelen en uitgaan, zorgen over kleding en seks. Nieuw in het Nederlands taalgebied is de lesbische verkenning: via clubs en internet, het bekend maken bij familie, vrienden en op het werk. Deze humoristische en erotische chicklit vertelt een licht en soms spannend verhaal in Belgische sfeer. De Nederlandse schrijfsters, Maes (1988) en Slotboom (1984) zijn respectievelijk voorlichter seksuele diversiteit bij het COC Limburg en glaskunstenares. Hun boek kwam tot stand via crowdfunding voor een platform voor startende auteurs. Een verrassend debuut, geschikt voor jonge lesbische én andere vrouwelijke lezers.

Film: Albert Nobbs

Ierland, 19de eeuw. Albert is een verlegen butler die al jaren met een geheim rondloopt. ‘Hij’ is eigenlijk een vrouw die als een man door het leven gaat om zo aan armoede en eenzaamheid te ontkomen. Alleen door iedereen te bedriegen kan Albert onafhankelijk en vrij zijn. Ze houdt hoop om ooit een normaal leven te kunnen leiden, maar voor nu is ze: Albert Nobbs.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren. U kunt deze cookies weigeren. Dit heeft geen invloed op de functionaliteit van de website.